‘Tergamaknya Mak Cik Aku ‘Bunuh’ Kembar Dalam Kandungan Aku Angkara Ilmu Hitam!’. Sungguh Kejam Orang Macam NI !!!

| December 18, 2016 | 0 Comments

‘Tergamaknya Mak Cik Aku ‘Bunuh’ Kembar Dalam Kandungan Aku Angkara Ilmu Hitam!’. Sungguh Kejam Orang Macam NI !!! | 4/2011 tahun yg amat bermakna utk diri aku..ye la rezeki bertimpa²..dapat keje tetap dan disahkan “twin pregnancy”
Aku bukan jenis upload UPT kat FB..canang baby bumb..share gambar scan 3D bagai..bila ada yg tanya status secara depan² baru ceq habaq..jadinya time raya aku still tak heboh yg aku bakal melahirkan kembar seiras kelak..

Cerita aku bermula pada 27.11.2011..
tengah siap² nk pegi kenduri aqiqah kawan mak tetiba ayah dapat call adik dia sekeluarga nk datang rumah..tanpa rasa sangsi ayah terus on..so bila dorg sampai aku yg sambut maklum la dah 36 minggu pregnancy..tak larat dh buat pape kat umah mak..bila dorg sampai makcik aku sorg ni dia teruja lain mcm..sampai² je salam sambil pegang perut aku..pastu aku declare la yg pregnancy ni adalah twin seiras dan due 1.1.2012..dia boleh tak caya..siap meragui pulak keje doktor kata salah cek..hahaha..

Abis warm up sembang²..aku pegi la dapur nk tolong mak angkat² cawan nk bagi dorg minum..tetiba makcik aku ni datang dapur nak tolong..”eh..biar uteh tolong sian mak buyung buat keje” (sambil pegang perut aku)..kita pn seronok la sbb badan tak larat..ada plk yg datang membantu..memang kna time la bantuan dia..by the way..mak cik aku ni ada 2 anak dara tau..tp anak dara dia suma pemalas nk ke dapur..hehehe..

Dah ready makan minum..so dorg pn makan la kat meja yg disediakan..aku plk duduk bertentangan dengan makcik aku kat sofa..dia perhati je ape yg aku buat..time tu tengah suapkan anak makan..so piring tu aku stand atas perut buat macam meja..hehehe..dia tegur “tgk tu perut dah besar smpai blh letak piring”..settle cite pasal ank lelaki dia yg nak bertunang bln 2/2012..dorg pn start nak gerak balik..ehhh..lagi skali pegang perut aku..3x dh dia pegang..
Esok malamnya lepas² isyak..tetiba perut aku berombak..pergerakkan twin sangat² agresif..ke kiri ke kanan dorg..smpai mak dgn husband tengok perut aku yg tengah berombak tu..senak beb..2 orang dalam perut macam tengah wrestling..aku pn dah tak tentu arah time tu..lusa pergerakan twin sayup² je..so aku imagine tempat dah sempit so twin pn behave dalam perut bonda dia..

30.11.2011 lepas subuh aku sedar kain basah..tak mungkin la terkencing..rupanya air ketuban dah pecah..tp kaler dia mcm kopi o cair..terus panggil mak..suma kelam kabut bangun siap² pegi MHKL..
Sampai kat hospital..prosedur bese wajib kna seluk nak tengok bukaan jalan dah bape cm..dorg cek time tu still 1cm..so dorg pn wat lek wat pis sbb blm time..dorg cari heartbeat twin belah kiri..senyap..belah kanan..senyap..belah bawah pn senyap..so nurse panggil doktor..doktor pelatih pn scan..tetba doktor hilang..datang pulak doktor senior sikit scan pulak kat tingkat 1..pun senyap..skali aku kna tolak g bilik pakar..pakar scan dia cakap twin DAH TAKDE..aku tanya la sejak bila?dalam tempoh lebih 24 jam..bila di flash back maybe masa perut tengah berombak ritu last pergerakan twin..so dorg bawak aku pegi bilik kaunseling kt MHKL..cite pulak dengan mak..mak yg nangis..aku?konfius dengan perasaan time tu..air mata pun tak mampu nak keluar..jiwa kosong..perasaan berkecamuk..so decide admited..

Jam 2am 1.12.2012 bukaan jadi 8cm..terus dorg tolak masuk labour room (LR) 2 jam dalam LR bukaan 10cm..teran bagai nak rak..sebab 100% tenaga kita kerah..doktor x suggest untuk vacum atau forcep takut “baby rosak”..sumpah penat ! Tepat jam 4.20am lahirlah anugerah tak kesampaian Nur Alysha Qaisara di dunia ni..sunyi LR..aku peluk Qaisara..mengalir darah kat hidung anak bonda..aku nampak muka Qaisara dah biru..Ya Allah bidadari syurga yg aku tengah lihat ni..aku cium..nurse balut Qaisara..letak tepi..Subhanallah orang lain teran..baby keluar riuh LR..tp aku hanya jasad je yg ada..roh twin dah sampai kat syurga..tepat jam 6.50am lahirlah bidadari ke-2 bonda Nur Alysha Maisara..dua² comel..dua² pengiring bonda..saham untuk bonda diakhirat kelak..urusan pengebumian berjalan lancar..terima kasih Allah permudahkan urusan hambaMu ini..

4 hari lepas besalin baru discharge sebab darah banyak hilang waktu besalin..siap kena refill 1 beg darah..sampai kat rumah..rutin berpantang pun bermula..1st day berurut lepas settle tetba darah beku keluar besar tapak tangan tebal seinci..azabnya la nk kuar bila jahitan x elok lagi..lepas je darah beku tu kuar..aku bleeding tak henti..dari pukul 12 malam smpai subuh aku dh tukar 12 keping pad..punyalah banyak darah keluar..esok pagi mak ajak pegi balik hospital..sampai PAC MHKL perghhhh kena seluk pulak..menjerit aku dalam bilik..dah la sakit jahit blm baik..doktor boleh seluk pulak..bukan sekali..2 kali kena seluk..rasa macam nak tendang doktor tu..dorg scan tengok ada darah beku dalam rahim..esok kna cuci..bila dh “cuci” yg kuar hanya 2cc je..lepas “cuci”..kna la refill balik HB (darah merah) 1 beg..settle masukkan darah dalam kol 5 ptg..

Pae Alysha
Pae
makan² sembang² sebelum family dengan anak balik skali tetiba nak dekat maghrib sejuk yg amat²..sampai tangan merekot² kejang..nurse kelam kabut tengok aku..sumpah tak tipu time tu rasa nak pecah urat² nak cari blood pressure pun tak dapat..nk detect temperature pn tak boleh..masa tu macam² ayat baca..aku fikir malaikat maut nak cabut nyawa dah ke..aku kuatkan semangat..aku niat “Ya Allah Ya Tuhan ku..aku ada anak..kuatkanlah semangat aku demi dia yg masih kecil”..lepas je aku niat tu tetiba macam ada sesuatu keluar dari kaki slow² terus bdn panas dan demam..lepas dah ok..lusa dah boleh discharge..balik rumah pantang lagi macam biasa..

Lepas 2 hari discharge..tetiba aku tumpah darah lagi..kali ni 3 hari lepak rumah sbb fobia kena seluk dalam bilik PAC masih menghantui..3 hari bleeding tanpa henti sampaikan aku bangun berdiri bulan bintang suma nampak..telinga dah berdesing..bibir dengan lidah dah pucat..muka pun dah jadi kuning..bayangkan la sampai nak tukar pad pun aku baring..nak basuh jauh la skali..kumpul je dalam plastik skali darah beku yg keluar berketul² besar tapak tangan tebal seinci tu..sumpah sakit..!

Fikirkan anak..aku pegi jugak la hospital..betul la Allah cakap..selagi belum ajal..teruk mana pn dugaan kau..tetap belum sampai masa kita jumpa malaikat mungkar dan nangkir..sampai hosp..bleeding yg non stop 3 hari tu..terus takde..tp still kena seluk gak la sebab doktor nak tengok darah beku..dalam PAC dorg amik darah dpt result tengok HB tggl 6 je..sedangkan normal paling sikit HB kena ada 12..separuh beb hilang darah sebab bleeding 3 hari non stop..admited lagi 3 hari..masuk 2 beg darah..kali ni alhamdulillah x menggigil time ada kat wad..so lusa discharge..

Bila 2x dah tumpah darah..mak pun mintak bantuan sorg ustaz..nak pulihkan semangat aku..takut aku tak kuat..twin meninggal..tumpah darah pulak..bila jumpa ustaz tu dia bukak cerita aku ni bukan tumpah darah biasa..tapi sebenarnya ada gangguan..orang yg terakhir datang rumah mak tu ada “membela” sesuatu dan dia buat alasan nak datang untuk sembang pasal anak dia nak bertunang..tapi sebenarnya niat dia lain..mak dengan ayah tak bagi tau pun kat ustaz tu yg mak makcik aku tu bidan..ustaz yg explain 1 by 1 cite “mak lampir” ni..aku terkilan sangat..kenapa darah daging sendiri buat aku macam tu..anak tu tak pe la maybe dah janji twin dengan penciptaNya hanya bersama bonda dialam rahim je..aku redha dan itu sebagai asbabnya..tapi KENAPA aku pun “dikendurikan” skali..sampai sekarang aku tak nak jumpa “mak lampir” ni..risau aku tertumbuk muka dia..hehehe..
Pae Alysha
Pae

Kat sini aku nak nasihatkan la semua mom to be ni jga la kandungan..jgn over excited mencanang..kita x tau siapa yg ikhlas dgn kita..perut tu klu blh jangan la bgi org pegang sebarangan..elakkan..nk ditampar nanti..jadi kes polis pulak..hehehe..aku tak nak korg pn rasa apa yg aku tanggung 5 thn lepas..

Nota:terpulang pada yang nak percaya atau pun tidak..aku tak paksa dan aku tak mintak simpati..tapi aku mohon beringatlah bukan kita je yang ada kat dunia ni..banyak makhluk Allah yg tanpa kita sedar dia berada disekeliling kita..dan ada manusia yg menjadi hamba syaitan. KREDIT kakishare

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: Kisah Tempatan

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *