PANAS!Rupanya Ada Bahan Pengawet MAYAT Dalam Anggur!

| January 19, 2017 | 0 Comments

PANAS!Rupanya Ada Bahan Pengawet MAYAT Dalam Anggur!| Masih lagi giat di jual di pasaran beberapa makanan yang mengandungi bahan pengawet mayat di temukan di beberapa kawan di sini setelah pihak kementerian kesihatan melakukan kajian di pasar pasar kepada beberapa barangan bahan makanan. Didakwa  perdagangan nakal tersebut berbuat demikian berpunca  karena barangan yang awalnya di jual tidak laku,lalu diletakkan bahan pengawet untuk lebih tahan lama dan di jual kembali.

Bahan pengawet mayat merupakan senyawa kimia yang berbentuk oksidasi metanol salah satu kegunaan bahan pengawet mayat adalah mematikan bakteria pembusuk,sebab itu bahan ini banyak di gunakan sebagai pembersih lantai dan bahan pengawet mayat.

Pekan lalu Petugas besar POM Pengawasan Ubat dan makanan  mengeluarkan kenyataan bahwa barangan yang di ambil sebagai simple ,positif mengandungi bahan pengawet mayat atau formalin.Demi kepuasan warga Pasar pasar yang penuh dengan peniaga nakal itu di halau serta dirampas barangan jualan mereka.

Masyarakat kita di malaysia telah mula peka terhadap kesihatan dan makanan yang bahaya pada kesihatan.Memang menakutkan apabila membaca bermacam-macam keburukan makanan yang dimakan setiap hari. Ditambah lagi pelbagai penyakit yang dihidapi oleh golongan muda membuatkan kita lebih berwaspada.

Menurut Timbalan Dekan Akademik dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr. Fatimah Abu Bakar, jika bahan kimia tersebut diambil (melalui makanan) boleh membahayakan kesihatan manusia.

“Antara penyakit yang boleh dialami oleh seseorang yang menerima bahan kimia tersebut secara berlebihan adalah kanser paru-paru, kanser otak dan leukemia.

“Menurut The National Occupational and Health (NIOSH), Amerika Syarikat (AS), larutan formalin amat berbahaya kepada kesihatan jika individu terdedah dengan bahan kimia tersebut pada kepekatan melebihi 20 bahagian per juta (ppm),”

Senarai antara makanan yang mebahaya pada kesihatan

1. Ayam yang disuntik dengan hormon pembesaran
2. Kebanyakkan daging lembu telah ditambah dengan bahan pengawet dan pewarna
3. Ikan yang mengandugi PCB, sisa pencemaran dan air pengawet.
4. Beras yang di diputihkan dengan bahan kimia.
5. Buah import telah di sembur dengan air pengawet 5-7 kali agar tahan berbulan-bulan.
6. Roti mengandungi bahan kimia pelembut
7. Hampir kesemua makanan yang di bungkus mengandugi bahan pengawet.
8. Daun Teh yang kita minum mengandungi sisa racun serangga
9. Hidangan fast food mengandungi tahap trans fat yang tinggi

SUMBER: EBERITA.ORG

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: Kisah Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *