Diganggu Ketika Memancing Pada Waktu Maghrib.

2024-04-09

Diganggu Ketika Memancing Pada Waktu Maghrib. | KISAH BENARKU : Manusia merupakan sebaik-baik makhluk ciptaan tuhan di alam maya ini. Firman Allah SWT dalam al-Quran bermaksud : “Sesungguhnya kami telah jadikan manusia sebaik-baik ciptaan.

 

Hantu

 

Manusia juga dikurniakan sesuatu yang tidak ada pada sebarang makhluk lain iaitu sesuatu yang disebut sebagai akal. Namun seringkali manusia sendiri tidak tahu menghargai pemberian tersebut, lalu mempersia-siakannya. Dan inilah kisah seram yang pernah aku alami semasa memancing.

BUAT PERSEDIAAN

Hari sudah melangkah ke petang. Sebaik selesai menunaikan fardhu asar, aku bergegas ke belakang rumah. Persediaan belum aku buat, sedangkan bila-bila masa dari sekarang bapa saudaraku akan sampai. Kami sudah sepakat untuk memancing di Pulau Indah.

Cuti persekolahanku kali ini dimulakan dengan aktiviti yang memang hobi aku sejak dari kecil lagi iaitu memancing. Banyak perkara yang sudah aku pelajari ilmu-ilmu memancing daripada otai-otai kampung sewaktu aku kecil dahulu.

“assalamualaikum….! Azlan! Dah siap ke belum?” laung bapak saudara ku yang dah sampai.

“waalaikumsalam. Sini pak cik. Dah siap dah” laung aku dari belakang rumah.

Setelah memeriksa semua keperluan, kami berangkat menggalkan perkarangan rumah. Empat batang joran bersama keperluannya seperti mata kail, batu ladung dan sebagainya ada kami bawa sekali.

“nanti, kita cari umpan dalam perjalanan,” ujar pak cik
“okay” kata ku septa.

Perjalanan melalui lebuhraya agak membosankan. Aku menghidupkan radio bagi menghilangkan suasana sunyi. Pak cik terus memandu dengan tenang. Suara juruhebah kesukaan ramai, Johan maharaja lawak berkumandang di udara. Aku juga salah seorang peminat setianya. Persembahannya juga memang hebat bila di atas pentas.

BERHENTI BELI UMPAN

Aku melayan perasaan sendiri. Pak cikku bersiul kecil mengikut rentak lagu yang berkumandang. Aku pun turut terhibur. Selang beberapa minit, pak cikku menghentikkan kereta dibahu jalan untuk membeli umpan ditepi jalan.Setelah selesai urusan membeli umpan, kami meneruskan perjalanan ke destinasi yang kami kunjungi. Lebih kurang setengah jam kami pun sampai. Melihat kehijauan pepohon bakau melenyapkan terus keletihan kami.

Tanpa membuang masa kami pun terus mengambil joran kami masing-masing dan mula memasang umpan ke mata kail. Aku yang sudah biasa dengan joran dan kail merasa tidak kekok lagi. Semuanya aku buat sendiri.

Kelihatan beberapa orang sedang leka dengan kail masing-masing. Ada juga yang sekadar menonton. Aku pun tanpa melengahkan masa, aku leparkan tali pancing. Kami ula menunggu,setelah jorang dipasang. Moga-moga kami Berjaya hari ini.
Matahari mula terbenam, namun jorang kami tidak terusik lagi. Sudah beberapa kali memasang umpan, hanya riak halus air yang kelihatan. Kami ambil keputusan untuk sholat maghrib dahulu.

Sesudah sholat, kami makan nasi yang dibekalkan dari rumah. Semuanya disediakan oleh ibu di rumah tadi. Sesudah makan kami kembali tumpukan perhatian dengan joran masing.masing.

TIADA IKAN

“ish!!! Kenapa takda sekor pun naik ni?” bisik hati aku.
Ketika aku asyik memerhatikan permukaan air, mataku tertumpu kea rah sesuatu yang kelihatan seperti cahaya, kira-kira 5 meter dari tempat aku duduk. Aku mula memerhatikan objek tersebut yang berkelakuan seperti seekor pepatung yang seringkali kelihatan bermain-main di permukaan air.

“apa tu aaa? Kalau pepatung takkan cerah sangat cahaya tu…” detik hati aku.

Cahaya tersebut semakin pudar dan dengan perlahan terbentuk suatu objek yang lain dan sesungguhnya menyebabkan aku tergamam. Jelas di hadapanku, kelihatan satu lembaga berbentuk kepala. Mukannya hodoh dan berambut panjang mengurai.Aku mula menggigil, tapi mulutku benar-benar terkunci. Pak cikku yang tadi berada tidak jauh dariku kini hilang entah kemana. Aku berasa amat takut. Lembaga tersebut menggebang-gebangkan rambutnya seperti sayap burung dan memandang ke arahku. Matanya yang merah membuatkan aku semakin takut.

BAHU AKU DITEPUK

Tiba-tiba aku rasa seluarku basah. Serentak dengan itu, bahu aku ditepuk dari belaakng!

“ Azlan!!!! Kau tengok apa tu?”
mulutku cuba untuk berkata-kata namun tidak dapat dikeluarkan kerana aku Nampak muka yang amat menyeramkan itu. Mataku tetap memandang ke arah lembaga tersebut yang kelihatan semakin kabur.

Seketika kemudian ia lenyap sepenuhnya. Aku tetap tidak boleh bercakap kerana terlalu terkejut dengan jelmaan yang menakutkan. Walaupun aku sedar dengan apa yang berlaku disekelilingku. Pak cik ku terus memanggil-manggil namaku.semakin lama aku rasa semakin kabur pandangan. Aku pun akhirnya pengsan.Keesokannya, aku mulai sedar dan telah berada di rumah dan ibuku di sebelah aku.

“pak cik mana?” soal aku setelah aku bangun.
“pak cik ada di luar tu…” jawab imbu ku

aku rasa badan aku lemah tapi aku masih boleh melangkah keluar untuk berjumpa denga pak cik aku. Pak cik sedang leka menghembuskan asap rokoknya lantas membetulkan duduk nya apabila aku menghampirinya.
“kau kena sampuk semalam agaknya.”pak cik mulai bersuara sambil tergelak.

Aku cuma mendengar apa yang diceritakan oleh pak cikku katanya, dia lihat aku seolah-olah dipukau sesuatu dan langsung tidak hiraukan penggilannya. Dia terus mengangkat semua jorang dan mengemaskan barang kami. Aku kemudian di dukung oleh pak cikku masuk ke dalam kereta dalam keadaan kejang seperti terkena renjatan elektrik.

Aku tidak dapat huraikan sepenuhnya bentuk lembaga tersebut kerana setiap kali teringat, aku akan merasa takut dan meremang bulu roma aku. Sehingga ke hari ini, aku tidak berani memancing pada waktu malam terutama waktu Maghrib. Aku fobia agaknya. Aku harap korang pun jangan la suka memancing tengah malam.

Jika anda nak tahu tempat percutian yang menarik boleh ke website kami : TEMPAT PERCUTIAN

 

Kredit : seram Shit

Artikel Lain